Er zijn zeer veel verschillende modellen van inlegzolen. Elk type zool gaat helpen voor een andere klacht, dit zowel ter hoogte van de voet als de hoger gelegen gewrichten. Afhankelijk van de functie van de steunzool, zal deze anders opgebouwd zijn. De ene zool zal vooral steun geven, waarbij andere zolen dan weer vooral zullen focussen op comfort en drukverdeling.

Geen eenduidig antwoord
Door de grote verscheidenheid aan klachten is er dan ook geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Er zijn vele factoren die hierbij een invloed hebben. Zijn de klachten al een half jaar of langer aanwezig, dan gaat het meestal ook langer duren voordat deze onder controle geraken. Dit wil niet zeggen dat je al niet snel een verbetering kan voelen. Je mag echter niet verwachten dat de klachten onmiddellijk verdwenen zijn op de moment dat je de steunzolen begint te dragen.
Factoren die dit beïnvloeden
Andere factoren die nog meespelen zijn onder andere de ernst van de blessure, je eigen leeftijd, algemene gezondheid en algemene dagelijkse belasting. Ben je ouder, dan ga je vaak minder snel herstellen. Sukkel je over het algemeen iets meer met je gezondheid, heb je een immuunziekte of is je weerstand verzwakt? Ook dan ga je meestal iets meer geduld moeten hebben voordat je klachten volledig verdwijnen. De dagelijkse belasting heeft uiteraard ook een invloed. Kan je een hele dag rusten, dan gaat je klacht beter kunnen herstellen. Moet je voor je job constant veel rondlopen, dan blijft de belasting vrij hoog en duurt het vaak ook langer voordat de klachten beter worden.
Schatting van de werkingsperiode
Er wordt altijd aangeraden om het dragen van een steunzool geleidelijk aan op te bouwen. Er bestaat hiervoor geen vaste regel. Begin 's morgens met het dragen van de steunzolen. Zodra je merkt dat dit lastig of vermoeiend begint aan te voelen, raden we aan om de steunzolen terug te wisselen met de originele zolen van de schoenen. Probeer de volgende dag telkens een uur langer de steunzolen in je schoenen te dragen. Na een goede week moet het meestal wel lukken om deze steunzolen een volledige dag te dragen zonder dat de zool stoort of lastig aan voelt.
Als je de steunzool goed kan verdragen, gaat deze ook goed beginnen te werken. Bij vele klachten moet je rekenen op een werkingstijd van ongeveer zes weken. Na deze periode ga je bij de meeste klachten een duidelijke verbetering merken, of zijn de klachten misschien al verdwenen. Zoals ook hierboven aangegeven, kan er geen exacte tijd op geplakt worden en is dit afhankelijk van veel verschillende externe factoren. Zijn de klachten nog steeds aanwezig? Geef de zolen dan iets meer tijd om hun werk te doen.
Factoren die klachten in stand houden
Het kan ook voorkomen dat de steunzolen alleen niet voldoende zijn om de klachten onder controle te krijgen. Dit is afhankelijk van de klacht, maar ook van de exacte oorzaak van deze klachten. Zolang de oorzaak niet wordt weggenomen, zal de klacht ook moeilijk onder controle geraken, of snel terugkeren.
Het is mogelijk dat je klachten krijgt doordat je spieren verkort zijn. Extra stretchen is dan belangrijk om de spanning voldoende weg te halen van deze spieren. Te kleine of slechte schoenen zorgen ook vaak voor het ontstaan van klachten. Als je natuurlijk te kleine schoenen blijft dragen, gaan de klachten ook aanwezig blijven. Andere voorbeelden zijn een spierzwakte thv voet of hoger gelegen gewrichten, een te hoge belasting, te snel opbouwen van een sportactiviteit,... .
Probeer dus steeds naar het grotere geheel te kijken en geef de zolen zeker hun tijd om hun werking te kunnen doen.
Reactie plaatsen
Reacties