We kunnen de voetstand onderverdelen in drie grote groepen: neutrale voetstand, platvoet of holvoet. Vaak denken mensen dat ze een bepaald voettype hebben omdat dit ooit door een huisdokter of misschien zelfs door een familielid aan hen is gezegd. Als we dit verder gaan bekijken, blijkt dit vaak niet te kloppen. Maar hoe kan je dit zelf gemakkelijk controleren?
Wanneer spreken we over een neutrale voet, platvoet of holvoet?
Bij een neutrale voetstand zien we bij een afdruk van de voet dat er contact wordt gemaakt op de hiel en de voorvoet. Daarnaast zien we dat er aan de buitenzijde van de voet een verbinding wordt gemaakt tussen de voorvoet en de hiel.
Bij een holvoet ontbreekt deze verbinding. Je krijgt dus enkel een afdruk van de hiel en de voorvoet, maar niet van de midvoet.
Bij een platvoet is deze verbinding in het midden veel breder of zelfs de volledige voetzool.

Hoe kan ik dit zelf controleren?
Als we dit enkel op het zicht gaan bekijken, is het moeilijk om hierover altijd de correcte conclusie te trekken. Soms is de voetboog niet zo hoog, maar raakt deze nergens de grond. Op het eerste zicht lijkt dit een platvoet, maar eigenlijk spreken we in dit geval van een holvoet.
Je kan dit zelf gemakkelijk gaan testen op volgende manieren. Kom je uit bad of uit de douche, dan kan je vaak op de grond of misschien zelfs op de badmat een afdruk zien van je voeten. Kijk naar de midvoet waar de verbinding tussen voorvoet en hiel aanwezig moet zijn. Is deze afwezig? Dan heb je een holvoet. Is deze (bijna) volledig doorlopen over de breedte van de voorvoet, dan spreken we over een platvoet.
Uiteraard zijn er altijd iets extremere holvoeten of platvoeten, en iets minder extreme vormen. Maar dit geeft wel een goede en correcte eerste indruk.
Andere leuke manieren om dit te testen
Is het in de zomer goed weer? Als je net uit een zwembad komt of gewoon in een badje met water stapt, zullen je voeten een afdruk achterlaten op de stenen.
Wil je dit bij je kinderen testen? Zorg dat hun voeten aan de onderzijde met verf bedekt zijn en laat ze over een wit blad stappen. Plezant voor hen als knutselopdracht en tegelijkertijd informatief voor jezelf. Let hier wel op dat bij jongere kinderen onder 3 jaar het normaal is dat ze een platvoet hebben. Het voetgewelf zal zich vanaf deze leeftijd meer gaan vormen.
Is een afwijkende voetstand een probleem?
Het is niet steeds een probleem als je voet iets holler of platter is dan gemiddeld. Ondervind je zelf wel klachten ter hoogte van je voeten, benen of knieën dan kan je er wel van uitgaan dat deze afwijkende voetstand een deel van de oorzaak is. Vaak kan dit door het gebruik van inlegzolen al opgelost worden.
Hier kan je enkele goede voorbeelden van inlegzolen vinden om je klachten onder controle te krijgen.
Reactie plaatsen
Reacties