Een te kleine schoenmaat is in meer dan de helft van de klachten één van de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van de klachten. Vaak is dit in combinatie met andere oorzaken, maar zorgen de te kleine schoenen er wel voor dat de klachten in stand gehouden worden.
Jammer genoeg maken de schoenproducenten het er zelf ook niet gemakkelijker op. De schoenmaten die vermeld worden in de schoenen lopen zo sterk uiteen dat je hierop niet meer blind kan vertrouwen. Deze maten zijn een goede richtlijn om te starten met passen, maar er moet toch altijd op een kritische manier gekeken worden naar de maten.
Wat is een goede schoenmaat?
Bij het stappen gaat je voet altijd nog een beetje uitzetten. Dit komt voornamelijk door twee factoren. Als eerste gaat je voetboog lichtjes doorzakken om voor een natuurlijke schokbreking te zorgen. Natuurlijk wordt je voet iets langer als de hoogte van je voetholte daalt. Een tweede reden is het afrollen. Bij het stappen gaat je voet naar voor toe afrollen om soepel te kunnen stappen. Door deze beweging komt je voet ook iets verder naar voor in je schoenen.
Hoeveel dit is, is bij iedereen verschillend. Een goede richtlijn hierbij is om vooraan een kleine centimeter, of een vingerdikte, over te houden.
Met welke maat moet ik starten?
Iedereen weet ongeveer welke schoenmaat hij of zij heeft. Heb je totaal geen idee? In schoenenwinkels is er vaak de mogelijkheid om je voeten op te laten meten. Laat dit even controleren zodat je een goede richtlijn hebt bij het starten met passen van de schoenen.
Indien je er van uit gaat dat je momenteel de goede maat draagt, kan je natuurlijk ook in je eigen schoenen kijken en starten met dezelfde maat.
Manier 1
Doe je schoen goed aan. Dit wil zeggen dat je je schoen aandoet, en veters of andere sluitingen correct vast doet. Doe je schoen aan op dezelfde manier als je deze zou aandoen als je de schoen dagelijks zou dragen.
Als je de schoen goed aan hebt, ga je rechtstaan. In stand is je voet door de belasting altijd nog wat langer dan wanneer je zit. En je gaat uiteraard je schoenen ook vooral staand gebruiken. Voel nu vooraan aan je grote teen, hoeveel ruimte je nog over hebt ten opzichte van de voorzijde van de schoen. Dit zou ongeveer een vingerdikte of een kleine centimeter moeten zijn.
Manier 2
Indien je schoenen een uitneembare zool heeft, kan je deze uit je schoenen nemen en op de grond plaatsen. Ga met je hiel achteraan in de hielcup van de binnenzool staan. Zo sta je op dezelfde manier op de binnenzool als wanneer deze in je schoen zou liggen. Als je recht staat zou je vooraan een kleine centimeter of ongeveer een vingerdikte moeten overhouden.
Aandachtspunten
Is je tweede, of zelfs je derde teen, langer dan je grote teen? Hou er dan rekening mee dat ook deze tenen dezelfde ruimte over houden naar voor toe. In dit geval kan je dit gemakkelijker nagaan door op de binnenzool te gaan staan. Je kleinere tenen zijn namelijk vaak minder goed te voelen op manier 1.
Vergelijk ook steeds je beide voeten. In de meeste gevallen verschillen je voeten een halve schoenmaat van elkaar. Het is dan ook steeds belangrijk dat je grootste voet vooraan voldoende ruimte over heeft.
Als je al start met het dragen van de correcte schoenmaat, zullen andere hulpmiddelen zoals inlegzolen ook veel beter hun werk kunnen doen.
Reactie plaatsen
Reacties